Roepende in de Woestijn

Tijdens de inventarisatie van bijbelteksten met het Hebreeuwse begrip ‘hineni’ er in, raakte ik steeds dieper onder de indruk van de volhardendheid van God. Maar liefst 139 keer roept Hij het als het ware uit: ‘Zie Mij!’ ‘Kijk nou toch!’ ‘Hier moet je zijn!’ En de wereld holt maar door op weg naar nog meer polarisatie. God lijkt zo wel een roepende in de woestijn.

Mensen lijken niet normaal meer met elkaar te kunnen praten. Velen volgen het voorbeeld dat ze zien in de media en in kamerdebatten, waar vooral op de man c.q. vrouw gespeeld wordt. Verschil van opvatting wordt tot vijandschap verheven.

Hoe anders heeft God ons geleerd. Ik ben momenteel het bijbelboek Markus aan het lezen in ‘The Message’ van Eugene Peterson. De schriftgeleerden proberen Jezus steeds een stempel op te drukken, polarisatie. Jezus daarentegen reageert elke keer liefdevol en roept hen op om dat niet meer te doen.

Ooit hoorde ik een preek van Jan Sjoerd Pasterkamp over ‘reageren in de tegenovergestelde geest.’ Daarin zouden wij als volgelingen van Jezus een voorbeeld in de maatschappij moeten zijn. Liefdevol reageren en standpunten van anderen respecteren. Niet ‘zie mij’, maar de ander zien en samen reageren op het Goddelijke ‘Zie Mij.’ Dan wordt je het misschien niet eens, maar ben je wel één en is God niet een roepende in de woestijn.

Willem Boorsma

Uit het gemeenteblad Cifrah - oktober 2024